tiistai 15. huhtikuuta 2014

Jalat kuntoon

Lupasin viimeksi kirjoittaa ajatuksistani sen suhteen miten saisin jalkani juoksukuntoon. Tässä niitä nyt tulee.

Kuten aikaisemmin kirjoitin, totesi Asicin juoksuklinikan fysioterapeutti viime syksynä että jaloissani on voimakas ylipronaatio ja matala jalkaholvi ja hän suosittelikin minulle voimakkaasti tuettuja kenkiä jotka hankinkin. Ikävä kyllä niillä kengillä en ole pystynyt kahta peräkkäistä lenkkiä tekemään ilman penikoiden kipeytymistä, jonka olen itse diagnosoinut vammaksi nimeltään Medial Tibia Stress Syndrome (MTSS). Nyt minusta tuntuu että nuo kengät ovat osittain jalkaongelmieni takana.

Sen sijaan että jatkan tappelemista vanhalla mallilla, ajattelin että ehkä parempi yrittää korjata ongelmat vaivojen taustalla. Tähän sain inspiraatiota ja vinkkejä mm. siitä kun Ethan Newberry (The Ginger Runner) haastatteli Brandon woodia Ginger runner Live episodi #9:ssä. Wood suosittelee juoksijoita palaamaan nollaan (juoksemaan 5-10 minuuttia paljain jaloin) ja tutkimaan siitä lähtien että missä vika.

Hankin äskettäin Merrellin minimalistiset barefoot kengät (Merrell road glove 2), joita aion käyttää arkena mahdollisimman paljon kävelykenkinä, ja ehkä joskus lyhyillä juoksulenkeillä. Tällä yritän saada jalkani vahvistumaan sieltä mistä ne ovat luonnollisen askelluksn kannalta heikoimmillaan. Kaivoin myös varastosta esiin vanhat Vibram FiveFinger tossuni, joita aion kesällä käyttää, jos en juoksemiseen, niin ainakin kävelyyn ja jalkojeni kuntouttamiseen.

Vastaavasti aion myös panostaa jalkojen ja keskivartalon lihastasapainon parantamiseen. Joku fysioterapeutti tai juoksija totesi netissä jossain haastattelussa (lupaan pitää silmäni auki jos törmään tähän uudestaan), että usein polven ongelmat johtuvat lantion ja selän lihasepätasapainosta ja sääriongelmat (kuten MTSS) nilkan ja jalkaterän lihasten epätasapainosta tai asentovirheistä. Yritän siis saada lihaksia vahvistumaan ennen kuin odotan että pystyn juoksemaan kunnolla. Netissä Sally McRae antaa tähän hyviä vinkkejä. Myös ystäväni Milka Rajala, koulutukseltaan liikunnanohjaaja, puhuu voimakkaasti juoksijoiden lihashuollon puolesta.

Olen myös tullut siihen tulokseen että ruokavalio vaikuttaa aika paljon urheiluvammojen syntyyn (ylläri?). Kun syö terveellisesti, pystyy elimistö korjaamaan itsensä kunnolla. Terveellisellä tarkoitan tässä vain sitä että saa tarpeeksi energiaa ja makroaineita ruuastaan. Itse uskon ruokavaliossa monipuolisuuteen. Tämän enempää en ota antaa sen puolesta mllainen on terveellinen ruokavalio.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti